1st sahur yang x jadi :(
Dah siap masak express "menu sahur yg simple"...sambal ayam penyet, ikan keli goreng & tempe goreng........tp..,,,..x sempat nak mkn pun cuma hidang jew jamu mata la kami.... sbb azan dah bunyi ...sok kena kunci jam supaya leh sahur....Menguji kesabaranku & Lie Zam & Shida Eda
Menu Buka puasa hari pertamaku
Dengan hanya di hujung jari...nak masak apa seme bleh zaman teknologi kini...al maklum jew ibu diha love haiqal bukan terror sgt pun topic memasak nih....ngah kaji menkaji lagi....
Dessert
:: Popia sardin lady pink...
Simple saja masak sardin sebagai inti kemudia gulung jew ngan popia siap...tunggu nak goreng jew..tp untuk diha love haiqal ibu buat special la cket kasi color pink sirap untuk original...bezakan spicy.
:: Koktel Aqua diha love haiqal....
Simple juga sbb ibu diha love haiqal x suka kektel buah segera yg dlm tin tu....so kita guna bhn2 yg kita nak mkn jew....
1. Laici 1 tin
2. jeli (byk sgt dlm peti ais baki2 kenduri mak uda diha love haiqal)
3. Kacang, kurma.
4. susu cair.
5. kastard. ( tips: 1 cawan air bersama 1 sudu tepung kastard, dah bancuh masuk kuali letak susu & garam
utk rasa lemak manis...)
Lauk special...
:: butter Prown with egg.
:: sup ayam tulang rapuh...(tips: Periuk Aifei)
:: sayur campur
:: keli goreng
:: ikan masin
:: tempe goreng
:: sambal ayam penyet
Tips:- bakar belacang, greng cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih & tomato 1 biji...tumbuk kesemua bhn2 tadi..garam + gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment